• Rødløkspai

    Nyt smaken av rød Edel-løk, chèvre og honning.

    • 4 plater butterdeig
    • 1 rød Edel-løk i skiver
    • 2 ss honning
    • 1 stykke chèvre
    • Rosmarin

    Smør butterdeigplatene med litt honning og ha smuldret chèvre over. Topp med resten av honningen, rødløks-ringer og hakket frisk rosmarin. Stek dem i ovnen på 200 °C i ca 10 minutter til de er gyldne.

  • Fransk løksuppe

    Nydelig suppe med fransk vri til kalde dager.

    • 50 gram smør
    • 1 pk med 4 stk gul Edel-løk
    • 1 ss sukker
    • 2 fedd presset hvitløk
    • 7,5 dl varm kyllingkraft
    • 1 liten baguette i skiver
    • 100 g revet ost (f.eks. Jarlsberg eller Gruyère)
    • Salt og pepper

    Skjær løken i tynne skiver, og stek løken i smøret. Strø over sukker og rør om til løken er myk og karamellbrun. Ha i presset hvitløk og varm kyllingkraft og kok opp. Reduser varmen, la suppen småkoke i 15–20 minutter. Smak til med salt og pepper. Sett stekeovnen på 200°C. Toast baguetteskivene i 1–2 minutter på hver side. Ha suppen i to store skåler, anrett baguettskivene på toppen og strø på ost ved servering.

  • Potet og løkform

    Ovnsbakte poteter med Edel-løk for ekstra god smak.

    • 8 poteter
    • 1 stk rød Edel-løk
    • 1 stk gul Edel-løk
    • 1 ss olje
    • 2 ts peppermiks
    • 1/2 ts salt

    Skrell potetene og del dem i skiver. Løken deles i båter. Smør en ildfast form og ha poteter og løk over. Pensle med olje og dryss over peppermiks og salt.

    Stekes på 225 °C i 30–40 minutter til poteter og løk er møre. Legg evt. over litt alminiumsfolie mot slutten, for å unngå at løken blir for mye stekt.

    Deilig tilbehør til kjøtt og fisk.

  • Kyllingsuppe

    Smakfull suppe med kylling og masse grønnsaker.

    • 50 gram smør
    • 1 pk med 4 stk gul Edel-løk
    • 1 ss sukker
    • 2 fedd presset hvitløk
    • 7,5 dl varm kyllingkraft
    • 1 liten baguette i skiver
    • 100 g revet ost (f.eks. Jarlsberg eller Gruyère)
    • Salt og pepper

    Skjær løken i tynne skiver, og stek løken i smøret. Strø over sukker og rør om til løken er myk og karamellbrun. Ha i presset hvitløk og varm kyllingkraft og kok opp. Reduser varmen, la suppen småkoke i 15–20 minutter. Smak til med salt og pepper.

    Sett stekeovnen på 200°C. Toast baguetteskivene i 1–2 minutter på hver side. Ha suppen i to store skåler, anrett baguettskivene på toppen og strø på ost ved servering.

  • Rødløkskompott

    Deilig tilbehør til retter av kylling, and og kalkun.

    • 2 Edel-løk rød, i fine båter
    • 2 ss olje
    • 2 ss bringebæreddik
    • 2 ss sukker
    • 2 ss portvin el. madeira
    • Salt og pepper

    Sviss løken i olje og smør på svak/medium varme til den er blank og myk. Vend i bringebæreddik, sukker og portvin. La kompotten få trekke på svak varme et par minutter. Smak til med salt og pepper. Denne kompotten passer til de fleste retter av hvitt og rødt kjøtt, men smaker ekstra godt til retter av and, kalkun og kylling.

  • Saltbakt sjalottløk

    Deilig tilbehør til biff og entrecôte.

    Bland hele Edel-løk sjalott med salt og olje i en passende ildfast form. Dekk formen med folie og bak løken ved 180°C i ca 1 time. Løken skal bli helt bløt. Til 4 personer trenger du 16 stk Edel-løk Sjalott, 2 dl grovt havsalt og ½ dl god olivenolje.

  • Denne oppskriften kommer fra boken ”The Naked Chef” av Jamie Oliver.

    Til fire personer trenger du 6 Edel-løk rød, havsalt, smør og fersk timian. Kutt av bunnen slik at løken står støtt på benken. Skjær et kryss i toppen av hver løk og strø salt i krysset. Pass på at saltet kommer dypt ned i løken. Press timian og en klatt smør i hvert kryss. Sett løken på et lag med havsalt i en ildfast form og bak i ovnen på 200°C i 35 til 40 minutter.

    • 200 g renset borretane-løk
    • 1 ss smør
    • 2 ss god olivenolje
    • 1 dl balsamico eddik
    • 1 ss sukker
    • Salt og pepper

    Olje og smør varmes til smøret er brunt i en stekepanne - og løken tilsettes. Brun godt på alle sider og tilsett eddik, sukker, salt og pepper. Kok på svak varme under lokk i ca 15 minutter. Halvveis i prosessen snus løken og tilsett eventuelt litt vann hvis det er lite væske i panna. Etter koking skal væsken være tykk som sirup og serveres sammen med løken. Avkjøl og server som tapas eller kun til stekt kjøtt.